Tips TeknologiJudul:KETIKA KEMATIAN SUDAH DEKAT | SHOLAT LIMA WAKTU (STORY) - Ria Ricis
Durasi:00:02:06
Dilihat:12,403,926x
Diterbitkan:24 Maret 2017
Sumber:Youtube
Suka Ini ?:

"perbanyaklah mengingat pemutus kenikmatan, yaitu kematian. karena kematian itu, jika diingat oleh orang yang sedang kesusahan hidup, akan bisa meringankan kesusahannya. dan jika diingat oleh orang yang sedang senang, akan membatasi kebahagiannya itu" - dekapan kematian (Oki Setiana Dewi).

kematianmu dekat. sudah cukupkah bekalmu? apa amalanmu? kematian orang-orang yang kau cintaipun dekat. hari ini kita tertawa bersamanya, namun dalam sekejap mata Allah bisa mengambilnya. sudahkah kita membahagiakan orang-orang sekitar kita?

Abu-Laits berkata: " Siapa yang ingin selamat dari siksaan kubur maka harus melazimi (membiasakan diri) empat dan meninggalkan empat iaitu:
Menjaga sholatnya lima waktu. Banyak bersedekah. Banyak membaca al-quran. Memperbanyak bertasbih (membaca: Subhanallah walhamdulillah wal'aa ilaha illallah wallahu akbar, walahaula wala quwata illa billah). Semua yang empat ini dapat menerangi kubur dan meluaskannya.

Riwayat daripada Ibnu Umar Radhiallahu 'anhuma, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Sesungguhnya apabila seseorang kamu meninggal dunia akan dibentangkan kepadanya tempat duduk pada waktu pagi dan petang. Sekiranya dia ahli syurga maka dia penghuni ahli syurga dan sekiranya dia ahli neraka maka dia adalah penghuni ahli neraka. Lalu dikatakan kepadanya: " Inilah tempat dudukmu sehingga Allah membangkitkan engkau semula di hari Kiamat. " (HR. Bukhari). .

@riaricis1795
https://www.instagram.com/riaricis1795

off matters: +628 15864 60000

BAGIKAN KE TEMAN ANDA


this video can not be downloaded